Azeri Kaynaklar Açısından Atatürk ve Rusya




Mustafa Kemal Atatürk Türk-Sovyet ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayan Türk liderler arasında ilk sırada yer alıyor. Bunu ister Sovyet, isterse de Sovyet dönemi Azerbaycan tarihçileri hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde açıkça itiraf ediyorlar.

M. Kemal Paşa`nın Erzurum Kongresi`nde yaptığı konuşmadan yapılan alıntılar buna örnek gösterilebilir. M. Kemal Paşa şöyle diyor: “Rusya halkı özgürlüğünün tehlike karşısında olduğunu gördü ve onu her taraftan yabancı müdahalenin tehdit ettiğini anladı. Böyle bir durumda onlar tek bir vücut gibi emperyalistlerin dünya ağalığına karşı çıktılar”. Araştırmalarda M. Kemal Paşa`nın Türk halkının emperyalizm zulmünden kurtulması için Sovyet hükümetinin ve Bolşevikler partisinin yardımlarına
büyük değer verdiğini göstermek için, 24 Ağustos 1920 tarihinde Kurban Bayramı günü yaptığı konuşmadan alıntı yapılmıştır: “Bizim zafer kazanmamıza neden olan unsurlardan biri, bizim dostumuz Bolşeviklerin sınırlarımıza yaklaşmasıdır. Bolşevikler bize yaptıkları yardımla kanıtladılar ki, bizimle aynı düşüncededirler. Onlar İtilaf`nın Polonya planının son umudunu kırdılar ve şimdi müttefikler Polonya`ya yardım etmek için bir tane bile asker göndermiyorlar”.

Azerbaycan tarihçilerinin çalışmalarında M. Kemal Paşa`nın neden Sovyet benzeri bir yönetimi ülkesinde uygulamadığını göstermek için 1920 yılında TBMM`de yaptığı konuşmasına yer veriyorlar.119 Söz konusu konuşmasında M. Kemal Paşa şöyle diyor: “Biz büyük inkilap eden Bolşeviklerle omuz omuza duruyoruz, tüm emperyalistlerin mahvedilmesinden bahsediyorsak–bizim amacımız aynıdır. Bolşevikler gibi biz de, tam anlamıyla, halkın iradesine dayanan devlet kurmak istiyoruz. Fakat Bolşeviklerle bizim farkımız, sosyo-ekonomik açıdan geri kalmış bizim ülkemize Bolşevik programını uygulamanın mümkün olmayacağıdır. Bugün ise Bolşeviklerle Türkler bir sırada duruyorlar”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mehdi Ülya Hanım Kimdir?

Atabey İsmi Nereden Geliyor?