Hakkımda: Dr. Ebubekir Atabey Kimdir?

 Dr. Ebubekir Atabey Kimdir?

Doktor Ebubekir Atabey, 1967'de İstanbul'da doğdu. İlk, orta, lise eğitimini burda tamamladı. Lise eğitiminin ardından bir süre eğitime ara verdi, İstanbul'da çeşitli Turizm Acentalarında turizm rehberi olarak çalıştı. İstanbul'un tüm tarihi mekanlarını gezdikçe tarihe büyük bir ilgisinin olduğunu fark etti. Uzun bir aradan sonra üniversite sınavlarına tekrar hazırlandı ve 1995 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Tarih Bölümünden 1999 yılında mezun oldu. 
Marmara Üniversitesi Tarih-Fen-Edebiyat Fakültesi Dr. Ebubekir Atabey



Eğitimini yine tarih alanında devam ettirmek isteyen Ebubekir Atabey, Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Bölümüne özel öğrenci olarak girdi. Dönem arasında yüksek lisansa kabul aldı ve "Azerbaycan Arşivlerinde Mustafa Kemal Atatürk" tez konusu konusu ile 2003 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Aynı yıl, aynı bölümde doktora eğitimine başladı ve 2007 yılında "Osmanlı Arşivinde Azerbaycan Bölgesinin Siyasi ve Ekonomik Durumu" konulu tezi ile doktorasını tamamladı. Hazırladığı tez o dönem Azerbaycan'da çok ilgi gördü, çok sayıda konferansa katıldı. Bir süre Baki'nün Sesi radyosunda Türk-Azeri tarihi konusunda haftalık program yaptı.
Bakü Devlet Üniversitesi - Dr. Ebubekir Atabey

 

2008 yılında Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Bölümünde Siyasi Tarih dersi verdi. Öğrencileri ile yakın ilişki içerisinde bulunan Ebubekir Atabey, üniversitede 3 ayrı öğrenci topluluğunun danışman/sorumlu hocası olarak görevlerde bulundu.

2012 yılında Rus arşivlerinde Osmanlı'nın son dönemleri hakkında araştırmalar yapmak üzere Moskova'ya gitti. Rusya'da bulunduğu süre zarfında Novaya Jızn isimli rus gazetesinde 2 defa konuk-yazar olarak makalesi yayınlandı. 3 aylık süren yoğun çalışma sonrası son şeklini verdiği kitabı ile 2012 yılında Bakü Devlet Üniversitesi tarafından doktor ünvanını hak etti.

2018 yılında Azerbaycan'da Türk-Azeri Uluslararası Tarih Araştırmaları Federasyonu'nun kuruluşuna öncülük etti. Seçildiği genel sekreterliği görevini halen yürütmektedir.

Sık sık Türkiye'ye gelen Dr. Ebubekir Atabey kızı Aysima Atabey ile birlikte Azerbaycan'da yaşamaktadır. İyi derecede Osmanlıca ve Rusça bilmekte ve Türkçe-Ormanlıca-Azerice-Rusça tercümeler yapmaktadır.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mehdi Ülya Hanım Kimdir?

Atabey İsmi Nereden Geliyor?

Azeri Kaynaklar Açısından Atatürk ve Rusya